Lifestyle
Baleríny jsou stále v módě

Baleríny jsou stále v módě

Nepochybujeme o tom, že každá z Vás, milé dámy, už alespoň jednou v životě okusila, jaké pohodlí přinášejí baleríny. Pokud se žádné ve Vašem botníku nenacházejí, možná je nejvyšší čas to napravit a zachytit poslední šanci ve výprodejích, díky čemuž budete mít své stylové baleríny připravené pro další jarní a letní sezónu! 

baleríny
ARA DÁMSKÉ SEMIŠOVÉ BALERÍNY

Baleríny mají jasnou historii 

Dámské baleríny nejsou něčím, co by bylo v módě nové, přesto se stále těší stabilní oblibě. Jejich základní verze spatřila světlo světa již v 16. století, v době renesance, kdy nízké boty – pompes – nosili muži i ženy. V té době nešlo ani tak o výšku boty jako spíše o její délku. Nobilitu nositele prozrazovala délka špičky, čím byla bota delší, tím váženější byl ten který občan. Tato tradice se začala vytrácet v 17.-18. století, kdy Kateřina Medici přišla s požadavkem, aby její svatebním botám obuvník přidal 5 cm, aby byla vyšší než ostatní šlechtici. Od té doby byla hitem výška boty. Až dokud nepřišla francouzská revoluce a Maria Antoinetta nevkráčela ke gilotíne s podpatky. Vysoké boty se rychlostí blesku stáhly do pozadí. 

Ve 40. letech 20. století se v baletním představení na nohou umělců stále objevovaly vysoké boty. Nebylo to příliš komfortní, proto není divu, že v roce 1947 Rose Repetto, matka známého baletního umělce, vyrobila pro svého syna první nízké boty a hned byl tanec o něco hezčí. 

Pohodlné taneční boty měly obrovský úspěch a Rose Repetto si mohla v Paříži otevřít vlastní malou výrobní dílnu. 

Následně si ploché baletní boty obula také známá francouzská tanečnice Marie Camargo. O to, že se tyto pohodlné boty z pódia přenesly i do reálného světa, se zasloužil italský švec a baleťák Salvatore Capezio. Ten dal baletní botě pevnou podrážku a speciální kulatý tvar špičky. 

baleríny
Kožené baleríny s ozdobnou přezkou

Luxusní svět pohodlných bot 

Koncem 20. století tyto baleríny upoutaly pozornost módní návrhářky Claire McCardell. Ukázala je v jedné ze svých kolekcí a jen o pár let později se balerínky dostaly na titulní stranu magazínu newyorkského Vogue. Boom kolem nové obuvi byl velký. Sexsymboly své doby Brigitte Bardot a Audrey Hepburn ji s radostí nosili ve filmech jako „A Bůh stvořil ženu“, „Popelka v Paříži“ a „Snídaně u Tiffanyho“. 

Dnes už si jen stěží představíme módní scénu bez balerín. Jsou i po desetiletích oblíbené díky své všestrannosti, pohodlnosti a jednoduchosti. Jsou skvělým doplňkem klasického i ležérního outfitu, ty luxusnější lze sladit i s byznys lookem. Naděje do nich vložili i představitelé haute-couture, návrháři jako Giorgio Armani, Michael Kors či Christian Dior. Rovněž přinesli balerínky v různých formách a barvách se svým módním rukopisem. 

Jelikož podzim se nezadržitelně přiblížil, máte už jen pár slunečných dní na to, abyste si své baleríny užili. Případně si nějaké pořiďte na příští sezónu, teď se to vyplatí a věřte, že příští rok budou tyto oblíbené botičky stále v módě.