Lifestyle
Co je vlastně to oblíbené termotriko?

Co je vlastně to oblíbené termotriko?

Pod termotrikem si většina z nás představí tričko s kulatým výstřihem s dlouhým nebo i krátkým rukávem. Jeho účelem, stejně jako celé škály různých termo oděvů, je udržet tělesné teplo při nízkých teplotách. Mnohé z těchto triček jsou vyrobeny z hedvábí, nylonu, spandexu, polyesteru, fleecu, vlny nebo bavlněné směsi. Obvykle se používají jako základní vrstva pro oblékání se v chladnějším počasí.

termotriko zelene
Účelem termotrika je udržet teplo v chladném počasí.

     Některá termotrika mají přiléhavý stojící límec, který zvyšuje tepelný faktor. Mnozí termotriko používají během svých pravidelných fitness cvičení i proto, aby se zabránilo přehřátí při jejich namáhavé činnosti. Někdo si ho dá v chladném počasí jako ochrannou vrstvu pod svetr, nebo se dokonce rozhodne nosit jej samostatně. Často jsou využívány při outdoorových aktivitách s cílem, aby udrželi nositele v teple a suchu. Strukturou své tkaniny mají schopnost odvádět vlhkost od lidského těla. Jsou ideálním důležitým doplňkem pro rekreační i vrcholové sportovce.

termotriko zena
Termotriko se často využíva pri outdoorových aktivitách.

Termotriko ovlivňuje naše pohodlí

     Termooblečení je typ oděvu, který umožňuje udržovat příjemnou tělesnou teplotu, zvláště v chladném počasí. Od termotrik a kabátů až po kalhoty, rukavice, bundy a holínky. Hlavním účelem tohoto typu outdoorového oblečení je pomoci udržet tělesnou teplotu. Tyto oděvy jsou navrženy tak, aby zachycovaly přirozené tělesné teplo uživatele a zároveň umožňovaly snadný únik vlhkosti ve formě potu.

    Podstatné jsou účinky tepelných vlastností triček a jejich schopnosti reagovat a přenášet vlhkost ve formě potu. Povaha a složení termo oblečení ovlivňují lidské pocity pohodlí během různých fází aktivního pohybu v přírodě či cvičení ve fitness centru. Tloušťka, tepelná izolace a teplý/chladivý pocit látek termotrik jsou důležité. Pocit tepla, pocit vlhkosti pokožky a celkový komfort po celou dobu aktivního pohybu či cvičení a bezprostředně po něm.

Termofyziologický komfort

Během interakcí lidského těla, oblečení a prostředí je pro udržení tepelné rovnováhy mimořádně důležitý termofyziologický komfort. Obecně mezi termofyziologické vlastnosti tkaniny termotrika patří tepelná vodivost, tepelný tok, tepelná absorpce, tepelný odpor, tloušťka, propustnost vodních par a prodyšnost. Je to tedy opravdu dost faktorů, ovlivňujících spokojenost s temoktrikem, pro které jsme se rozhodli a máme ho ve svém šatníku.