Nezařazené
Vzduchovka – proč si ji vlastně koupit?

Vzduchovka – proč si ji vlastně koupit?

Zbraně založené na principu vymrštění střely z hlavně s pomocí stlačeného vzduchu byly známy už dávno. Jedna z prvních zbraní uvedených do praxe byla vojenská opakovací vzduchová zbraň vyvinutá pro rakousko-uherskou armádu. Tato puška používala zásobník pro 22 olověných střel a měla zabudovaný zásobník na stlačený vzduch až pro 60 výstřelů. I přes nesporné taktickým výhodám se tato vzduchová zbraň pro armádní účely neujala. V roce 1801 byla jejich výroba zastavena a později byly z armádní výzbroje úplně staženy.

Vzduchová puška

Vzduchová puška je zbraň vystřelující kulové nebo tvarované střelivo pomocí stlačeného vzduchu nebo jiného plynu. Mezi nejvíce rozšířené vzduchové zbraně dnes patří klasická vzduchovka. Střelba ze vzduchovky je sportovní disciplína. Sportovní střelba ze vzduchovky je prováděna s dlouhou vzduchovou zbraní. Disciplíny jsou rozděleny do několika kategorií, jakou je vzduchovka ve stoje, v leže a v kleče. Charakteristikou sportovní střelby je bystré oko, přesná muška, dokonalé soustředění se, pevné nervy a stabilní ruka. Profesionální střelba ze vzduchovky patří mezi technické sporty a vyžaduje si soustavnou a cílevědomou přípravu.

vzduchovka
Vzduchovky

Proč se rozhodnout právě pro vzduchovku?

Možná, že jste soutěživý typ a máte rádi střelbu na terč. Některé vzduchovky patří mezi nejpřesnější zbraně na světě. Není proto vůbec překvapivé, že terčová střelba ze vzduchovky je stále populárnější. V mnoha evropských zemích jsou běžné střelecké kluby sdružující příznivce vzduchovkové střelby. Organizují se mezinárodní turnaje a další měření sil mezi sportovními střelci. Střelba ze vzduchové pušky i pistole je také olympijskou sportovní disciplínou.

Střelba ze vzduchovky jako zábava

Střelba ze vzduchovky může být i koníčkem, který nám přináší radost a zábavu. Trénujeme si tak nejen osobní fyzickou kondici, ale i další dovednosti. Zastřílet si ze vzduchovky můžete přímo doma, tedy tam kde trávíte volný čas. Není problém vzít si vzduchovou pušku sebou na dovolenou, na výlet, zastřílet si občas s přáteli. Bezpečné místo pro střelbu bez problémů najdete také na zahradě a neohrozíte tím sousedů. Rozhodnout se pro střelbu se můžete kdykoliv, nemusíte cestovat někam na střelnici jako je to v případě klasických střelných zbraní. Malá energie střely opouští hlaveň vzduchovky a tichost zbraně umožňuje zastřílet si na terč i ve vnitřních prostorách. Můžete střílet ve dne i v noci, během celého ročního období. Díky malé energii střely nepotřebujete ochranu sluchu. Snad jen ochrana očí brýlemi je určitě doporučována.

vzduchovka
Vzduchové pušky jsou vhodné pro rekreační nebo cvičnou střelbu

Bezpečnost používání vzduchovky

Většina terčových vzduchovek má maximální dostřel na hranici 400 m a střela je velmi snadná. Proto se váš nejbližší soused může cítit bezpečně, i když budete zrovna trénovat střelbu, ať už doma nebo venku na zahradě. Vzduchovka je tichá zbraň, nikdo nebude rekreační střelbou rušen. Vlastnit dobrou vzduchovku znamená mnohem menší riziko, než vlastnit klasickou střelnou zbraň. Používané střelivo pro vzduchovky je bezpečné, protože neobsahuje žádné výbušniny.

Více o zbraních najdete ZDE.

Tags :