Lifestyle
Nože, které rozhodně nepatří do kuchyně

Nože, které rozhodně nepatří do kuchyně

Nůž se považuje za jeden z nejstarších předmětů, které kdy člověk využíval a využíval ho na různé funkce. Už naši předkové věděli, že kromě praktického využití se s ním dá i bojovat nebo lovit. Funkce nožů zůstaly téměř nezměněny, ale jejich tvar a účelnost se vyvíjali dlouhou dobu a stále jejich vývoj pokračuje. Od prvotních ostrých kamenů se měnily na propracované zbraně, které se staly neodmyslitelnou součástí každého vojáka. Dnes už známe specializované nože, které se dělí do několika skupin.

Multifunkční nože

nože
Multifunkční “švýcarský” nůž

 

Tyto nože začali armády vyvíjet a používat v 19. století a jejich podstata spočívá v poskytnutí co nejvíce fukncií. Byly navrženy pro vojáky pro to, že mnohdy potřebovali v terénu něco odříznout, odstřihnout, odřezat či změřit a tyto nože měly poskytnout všechny tyto funkce. Nejznámějším multifunkčním nožem se stal nůž švýcarské výroby Victorinox, ze kterého se odvine i laický název “švýcarský armádní nůž”. Praktičnost těchto nožů je na velmi vysoké úrovni, ale určitě nejde o žádnou bojovou zbraň.

Bojové a obranné nože

 

nože
Dýka s boxerem

Pokud vás tedy zajímají spíše nože s těmi nejlepšími vlastnostmi, tak ty spadají právě do této skupiny. Jsou vyráběny s té nejkvalitnější oceli a musí splňovat ty nejpřísnější kritéria, aby na nich byl v terénu spoleh. Nůž většinou sloužil vojákům jako nějaká záložní zbraň, která měla být jistotou v případě poruchy nebo poškození té primární. Čepele jsou upraveny tak, aby co nejefektivnější účinek při průniku, což znamená hloubka řezu nebo vpichu. Také je důležitá jejich praktičnost při pohotovém vytahování či pohodlnost při volném pohybu. Známe nože s otevřenou čepelí a zavírací. Rozlišujeme různé druhy upínání, například pouzdro na opasek nebo závěsná šňůrka na krk. Zajímavou formou útočných zbraní jsou nože, které jsou maskované a na první pohled jde jen velmi těžko odhalit, že jde o zbraň.

Tags :