Bydlení a zahrada
Využívejte krb doma energeticky úsporněji

Využívejte krb doma energeticky úsporněji

krb
Domácí pohoda u krbu je nenahraditelná

Náklady na energii každým rokem stoupají. Každý od nájemníků až po majitele celých domů nebo bytových komplexů se snaží hledat nejrůznější řešení, jak snížit své náklady a ušetřit tak. Pokud se však jedná o byty nebo domy, kde se nachází krb, mnohdy je to právě ten krb, který „požírá“ nejvíce energie. Pokud chcete tyto náklady snížit a eliminovat spotřebu energií, můžeme vám poradit 4 způsoby, jakými to lze docílit.

Namontujte si horní těsnící komínové klapky

Tato klapka slouží jako dveře před bouřkou a udržuje vnitřní teplý vzduch uvnitř krbu a vnější vzduch zase venku. Tato klapka funguje skvěle po celý rok a je jedno, zda se jedná o zimní období, kdy potřebujete dům vytopit nebo jsou to letní měsíce, kdy je potřeba naopak dům ochladit. Velkou výhodou tohoto produktu je jeho dostupnost a snadná instalace. Seženete ho téměř ve všech relevantních prodejnách a jeho instalace je tak snadná, že pokud jste alespoň trochu zruční, měli byste ji zvládnout sami. No pokud ne, můžete požádat o pomoc místního údržbáře.

Nainstalujte si do krbu litinové pozadí

krb
Krb s litinovým talířem

Litinový talíř, který je umístěný na zadní straně krbu, má za úkol chránit zadní stěnu, kterou ničí oheň. Tento talíř si můžete také vybrat v různých kombinacích tak, aby ladil s interiérem místnosti, ve které je umístěn. Litinové pozadí zlepšuje účinnost krbu tím, že absorbuje teplo z ohně a vyzařuje ho zpátky do místnosti.

Nainstalujte do krbu ohřívací systém

Krbový ohřívací systém tahá čerstvý vzduch z místnosti, dále ho cirkuluje přes komoru, která je ohřívána ohněm a nakonec takto ohřátý vzduch vyfukuje zpátky do místnosti. Takové ohřívače jsou uzavřené systémy, z čehož vyplývá, že nehrozí žádný únik dýmu do prostor vašeho bytu nebo domu. Některé ohřívače mohou být nainstalovány i se skleněnými dvířky, což vám ušetří ještě nějaké peníze.

Instalace skleněných dveří na krb

krb
Skleněná dvířka chrání před ohněm

Taková skleněná dvířka na krb jsou dost nákladná záležitost. Pokud se však jednou pro tuto možnost rozhodnete, rozhodně je to investice do budoucnosti a z dlouhodobého hlediska tuto investici určitě nebudete litovat. Existuje mnoho druhů a variací těchto dveří. Můžete si je koupit online nebo v jakékoliv prodejně zaměřené na krby. Skleněné dveře na krbu tvoří bariéru mezi obytným prostorem a komínem, čímž se sníží prostor, který musí váš krb vytápět. Zároveň však taková dvířka chrání děti nebo vaše domácí mazlíčky před přímým ohněm.

A ještě jedna malá rada: pro to, abyste si doma udrželi ideální teplotu co nejdéle – a to jak v létě jako i v zimě, jsou skvělé také termo-izolační omítky. Je to investice, která je léty několikanásobně návratná.

Pokud v krbu zatápíte dřevem, bylo by vhodné, abyste si do krbu pořídili i síto, které bude ladit jak s celým krbem, tak i s dvířky. Tato mřížka vám umožní manipulovat s hořícím ohněm bez obav před jiskrami a uhlíky, které by mohly z krbu vyletět.

Takto připravený krb vám ušetří peníze a zpříjemní každodenní používání.

Tags :