Zábava
Tvorba web stránek s responzivním designem

Tvorba web stránek s responzivním designem

tvorba web stránek
Tvorba web stránek v responzívnom designu by v dnešní době již měla být samozřejmostí.

Tvorba web stránek takovým způsobem, aby byl webdesign hned po svém vytvoření responzivní, je dnes čím dál tím častější záležitost. Souvisí to přímo s vývojem nových technologií. Tento vývoj souvisí s tím, že v dnešní době pro vás není problém prohlédnout si webové stránky na jakémkoliv zařízení, které má přístup na internet (mobilní telefon, tablet, notebook, …). Co to však responzivní webdesign ve skutečnosti vlastně je, jaký je rozdíl mezi ním a webdesignem adaptivním a jak probíhá tvorba stránek s jeho pomocí? To jsou otázky, na které se vám budeme snažit v dnešním článku odpovědět.

Co je to responzivní webdesign?

Responzivní webdesign je takový design web stránky, které zabezpečuje to, aby bylo možné prohlížet webové stránky na různých zařízeních (které byly zmíněny již v úvodě tohoto článku) bez toho, aby stránka ztratila na své kvalitě. Takové přizpůsobení funguje na základě flexibilních rozměrů obrázků, textových polí a dalších součástí web stránky. V případě tvorby stránky tímto způsobem se tedy jedná o elegantní řešení, které funguje tak, aby neměli návštěvníci vašich stránek, a tudíž vaši potenciální zákazníci, sebemenší problémy.

Je rozdíl mezi responzivním a adaptivním webdesignem?

Kromě pojmu „responzivní“ se velmi často používá i pojem „adaptivní“ webdesign. Jaký je vlastně mezi těmito dvěma styly rozdíl? V dnešní době už v podstatě není mezi těmito dvěma pojmy až tak zásadní rozdíl a oba styly se používají k tvorbě stránek. Avšak malý rozdíl zde přece jenom jen. Zatímco responzivní webdesign zůstává na všech zařízeních neměnný, adaptivní webdesign fungoval na principu toho, že se na jednotlivých zařízeních měnila struktura zobrazovaných stránek. No a jak již bylo o pár řádků výše zmíněno, v dnešní době se oba styly kombinují, a proto je obtížné rozeznat, v jaké stylu je stránka vytvořena.

Jak probíhá tvorba web stránek s takovým designem?

tvorba web stránek
Responzívna tvorba web stránek – jak na to?

Tvorba web stránek s responzivní designem probíhá většinou dvěma způsoby. První z nich je pro ty zručnější a představuje vytvoření celé webové stránky úplně od základů. Jelikož si budete tvořit celé stránky sami, od začátku máte pod kontrolou to, v jakém webdesignu tvoříte, a nemůže se vám tedy stát, že i přes to, že budete chtít jeden typ, stránky budou v druhém. Toto je velkou výhodou. Druhý způsob je určen pro ty, kteří si chtějí tvorbu web stránek ulehčit. Existuje množství frameworků (například Bootstrap, Skeleton, …), což jsou vlastně připravené šablony, které stačí doupravit. Výběr je tedy čistě jen a jen na vás.