Bydlení a zahrada
Slunečník do každé zahrady

Slunečník do každé zahrady

Léto je tím obdobím roku, kdy lidé tráví nejvíce svého času venku, užívajíce si sluníčko a teplé počasí. Když si však chcete vychutnat na zahradě jídlo či dobrou knihu, ostré slunce není příliš žádoucí. Zahradní slunečník je skvělým řešením, které vám poskytne kousek stínu na zahradě či verandě. Na trhu najdete velké množství typů slunečníků a můžete si vybrat přesně takový, který vám bude barvou i materiálem dokonale doplňovat zahradní nábytek.

Jak si vybrat slunečník?

slunečník
Ztv. “market slunečník” je upevněný přes dírku v stole. Je navržen pro rodinné zahrady

Na výběr máte v podstatě dva typy. Domovní slunečník má většinou kruhový podstavec, který se postaví na rovný povrch. Pokud chcete slunečník umístit například na trávu nebo do méně stabilního povrchu, namontujete na tento podstavec přídavné zoubky, které pak zapíchnete do trávy a tak mu zajistíte stabilitu. Takový slunečník může mít také závěsné ukotvení. Tehdy je pevně ukotven v zemi, má však pohyblivé rameno kterému můžete libovolně nastavovat výšku, délku a celkovou polohu.
Druhým typem je takzvaný “market slunečník”, který je navržen pro rodinné zahrady. Upevněný může být přes dírku v stole, jeho podstavec až do země. Tento typ se vyznačuje většinou dřevěným rámem a menším průměrem samotné stínící plochy. Je velmi spratný avšak jeho konstrukce je pevná a stabilní. Upevnit ho můžete i na dodávaný kruhový podstavec a stane se snadno přenosným. Market slunečník je skvělým řešením i pro menší rodinnou zahradu.

Cena versus výkon

Levnějším z těchto dvou typů je market slunečník, proto je i oblíbenějším řešením pro vytvoření stínu v zahradě či na verandě. Dražší, méně spratnejší domovní slunečník je však stavěn na celoroční využití, takže ho nemusíte na zimu skládat a i za deštivého počasí vám poskytne kousek suchého místa v zahradě. Cena slunečníku závisí na materiálu rámu, který může být ze dřeva, hliníku nebo fiber skla. Nejdražší je poslední zmíněný materiál, avšak kvalitní provedení dostanete i v konstrukcí dřeva či hliníku.

Tags :