Bydlení a zahrada
Sedací souprava – jak najít tu nejlepší?

Sedací souprava – jak najít tu nejlepší?

Koupě sedací soupravy je tak trochu jako manželství – vaše první setkání, zamilujete se, začnete spolu bydlet a po letech spolu jste stále spokojeni a šťastní. Ale ve skutečnosti je to jen málokdy tak jednoduché. Aby to byl opravdu dlouhý a spokojený vztah, potřebujete si svou sedačku vybrat moudře, vědět o ní všechno a mít jistotu, že je pro vás ta pravá, protože pokud si náhodou neporozumíte, kdoví jak a kde to skončí? Výměna sedačky je vyčerpávající, nemluvě o penězích. Takže spíše než si domů přinesete sedačku, která lahodí vašemu oku i srdci, musíte si být jisti, že splňuje všechny vaše požadavky. Ta správná sedací souprava vám bude sloužit dlouhá léta k vaší spokojenosti.

Jaké parametry si při koupi sedačky třeba všímat?

Tvar

Na trhu je nepřeberné množství sedaček různých tvarů. Která je pro vás ta pravá? Je třeba brát ohled na velikost a tvar pokoje v níž bude. Pokud máte málo prostoru, je dobré zvolit sedací soupravu na nožkách – dodá to iluzi většího prostoru. Ve velkých pokojích si můžete dovolit experimentovat, ale dbejte na to, aby dobře zapadla do prostoru a ladila k nábytku.

sedacka-rohova-prava-latkova-antracit-komfort-mini-25069.thumb_640x480 (1)
Správně sedací soupravy by měly být kromě kvality použitých materiálů i stabilní a funkční.

Velikost

Pokud pouze nahrazujete starou sedací soupravu za novou, máte to snadné – prostě ji pouze přeměřte a podle toho kupujte novou sedačku. Horší je, pokud máte premiéru a vy nevíte jak na to. Představte si místnost, ve které má být umístěna, nejlepší bude když ji poměríte a uděláte si reálný nástin pokoje se sedačkou. Podle toho budete vědět, jak velká by sedací souprava měla být. Neměla by se v interiéru ani příliš ztrácet, ale určitě by neměla ani zaplnit tři čtvrtiny pokoje. Nechte kolem ní dostatečně mnoho místa pro přecházení a počítejte s tím, že v místnosti kromě sedačky budete mít i jiný nábytek, který také potřebuje své místo.

Materiál a pohodlnost

 

sedací souprava
Při rozhodování o koupi sedací soupravy zvolíme většinou kompromis mezi pohodlím, vzhledem a materiálem.

Látka či kůže? Je to jen a jen na vás. Kůže je odolná, snadno se čistí, vypadá luxusně, ale potřebuje dost velkou péči. Látka je v létě chladnější, v zimě zahřeje, ale snadno se zašpiní – ideální jsou svlékací potahy, které snadno vyperete. Mít pěknou sedací soupravu ale není všechno. Nejdůležitější je pohodlí! Každý z nás má jiné nároky, a proto si ji osobně vyzkoušejte. Budete na ní sedět denně během příštích pár let, tak ať jste maximálně spokojeni.

Cena

Sedací souprava není levná záležitost – hlavně ta kvalitnější určitě ne. Nekupujte mermomocí jen tu nejlevnější. Dnes se již dá ve výprodejích pořídit i vysoce kvalitní sedací souprava za slušnou cenu, která vás nezruinuje. Zase třeba myslet na to, že vám bude sloužit několik let a ne jen jednu sezónu.