Lifestyle
Pánské šály – kdy vlastně vznikly?

Pánské šály – kdy vlastně vznikly?

Šály jsou součástí pánského oblečení již více než 2 tisíce let. Byly nošeny již v historii a zdobily krky některým z našich největších vládců a vůdců. Pánské šály jsou doplňkem pánského outfitu minimálně tak dlouho, jak kravaty a motýlky nebo dokonce ještě déle.
Pánské šály se nosily z různých náboženských významů ale, samozřejmě, využili se i pro teplo, které poskytoval, styl a pro čistotu.

pánské šály
Pánské šály v roce 1940

První pánské šály

Mnoho zásluh za vznik šál se připisuje Číně (když je začali nosit terakotoví vojáci), pánské šály se však vlastně datují až do starověkého Říma. Tehdy měli pánské šály název “sudarium”, což doslovně znamenalo “látka na pocení”. Ve starověkém Římě se používala tato látka pro čistotu a často se nosila uvázaná kolem pasu nebo volně obtočená kolem krku (zejména v horkých dnech).
Při formálnějších situacích byly šály a šátky nošené stále a podle druhu tkaniny se rozlišovaly zámožnější a bohatší od těch ostatních. Šály byly nošeny na denní bázi i kvůli čistotě, kvůli rozlišování společenského postavení a také se za jejich pomoci dal předvést svůj stav nebo elitářství ve společnosti.

pánské šály
Terakotový voják

Šály a šátky pro vojáky

V 3. st. před n. l. se popularita šál přenesla až do Číny, kde je začali nosit již zmiňovaní terakotoví vojáci z Qin Shi Huang dynastie jako formu vojenského oděvu a způsob, jak rozeznat hodnost vojína založené na jeho stylu.

Novodobé nošení šál

Na konci 19. st. šály prošly vývojem od pravidelného doplňku pro pány k jedné z nejdůležitějších forem prezentování outfitu nošeny na každodenní bázi muži všech tříd. Od té doby patří pánská šály k módním doplňkům, které dotvářejí dokonalost celému outfitu.

pánské šály
Šálová móda u mužů dnes

Pánské šály jsou s oblibou nošeny hollywoodskými celebritami zejména na různých filmových premiérách. Díky tomu začalo mnoho designérů vyrábět a zaměřovat se právě na pánské šály, aby jejich takto mohly celebrity prezentovat.
Dnes muži nosí šály v různých klimatických podmínkách – jako módní doplněk v teplejších dnech a také ochrannou vrstvu během chladných dnů. Pánské šály jsou vyráběny z různých materiálů, různé tloušťky i délky. Více najdete i ZDE.