Bydlení a zahrada
Jak si správně vybrat stolní lampy?

Jak si správně vybrat stolní lampy?

stolní lampy
Podle čeho si vybrat ty správné stolní lampy?

Na první pohled bezproblémový výběr lampy se může rychle zkomplikovat. Určitě není dobrým řešením vybrat první lampu, která vám přijde do ruky. Při výběru je důležité uvědomit si několik faktorů a aspektů. Místo, tvar, ale hlavně účel, vám výrazně ulehčí proces výběru stolní lampy. Dalšími důležitými aspekty jsou spotřeba, výkon svítidla a s tím související svítivost a barva. Je totiž důležité uvědomit si, že ne každý zdroj světla má stejné spektrum jako běžné světlo. V následujících řádcích bude popsán postup toho, jak si správně vybrat stolní lampu s ohledem na to, kde jí budete mít umístěnou.

Pracovní stolní lampy

Na každou práci, ať je jakéhokoliv druhu, je potřebné si pořádně posvítit. Velmi oblíbeným typem stolních lamp jsou ty, jež disponují ohybným ramenem, které si vždy můžete nasměrovat a „naštelovat“ tak, jak potřebujete. Zdrojem osvětlení takových lamp je ve většině případů halogenová žárovka. Takové flexibilní rameno však není nutností. Záleží pouze na vás, jakou lampu si vyberete. Záleží hlavně na tom, aby se vám líbila a aby zapadla do vašeho interiéru. Další věcí, na kterou byste si však měli dávat pozor, je to, aby lampa přímo neosvětlovala vaši pracovní plochu. Proto byste se měli vyhýbat stolním lampám se širokým dolním okrajem.

stolní lampy
Víte, jaké jsou ideální stolní lampy pro vaši práci?

Lampy do dětského pokoje

Stolní lampy by v dětském pokoji měly navodit příjemnou atmosféru, ve které se bude hlavně dítě cítit dobře při hraní ale i spánku. V první řadě je podstatná ochrana zdraví, hlavně zraku dítěte. V případě lampy do dětského pokoje byste měli zvolit takovou, které dostatečně osvítí prostor, ať už se jedná o prostor, kde se dítě bude učit, psát si domácí úkoly, číst si, hrát si, … V případě, že pořizujete lampu, jejíž primární cíl je světlo na čtení, kreslení nebo učení se, doporučujeme vám spíše lampu s bílým světlem, protože ta dokáže prostor více osvítit, a dítě si tak nebude kazit oči. Naopak pokud by chtělo dítě při lampě usínat, zvolte lampu se žlutým uklidňujícím světlem. Zároveň byste však u lamp měli sledovat jejich spotřebu elektrické energie a další podobné parametry, aby se z lampy rázem nemohla stát věc, která vám způsobí nějakou škodu.

Tags :