Cestování
Antikoncepce během dovolené – na co si dávat pozor

Antikoncepce během dovolené – na co si dávat pozor

antikoncepce
Hormonální antikoncepce

Hormonální antikoncepce je jedním z nejčastěji využívaných ženských společníků během dovolené. Využívají ji hlavně kvůli oddalování menstruace, která může být během dní strávených na dovolené velmi nepříjemná. Druhým důvodem pro používání této antikoncepce je nechtěné těhotenství kvůli nějakému letnímu románku. Na co si však dávat pozor, když si berete antikoncepci s sebou na dovolenou?

Antikoncepce a časový posun v letních destinacích

První důležitou věcí, na kterou byste měly před odjezdem na dovolenou myslet je, jak moc spolu souvisí antikoncepce a časový posun. Právě proto v případě, že cestujete do destinace, která leží v jiném časovém pásmu, než normálně žijete, měly byste tuto skutečnost brát do úvahy.

36 hodin a 3 hodiny

antikoncepce
Berte v úvahu časový posun

Na trhu si můžete zakoupit dva druhy antikoncepce. Tím prvním typem je antikoncepce kombinovaná – v té se nacházejí hormony gestagen i estrogen. Druhým typem je antikoncepce, v jejímž složení se nachází pouze gestagen. V případě, že užíváte nebo máte na dovolenou první typ antikoncepce, časový posun pro vás není až takovým problémem, protože časový rozdíl mezi užitím jedné a druhé tabletky může být až 36 hodin. V případě, že si však s sebou vezete antikoncepci, která obsahuje pouze hormon gestagen, měly byste si na časový posun dávat větší pozor – tolerance mezi užitím první a druhé tabletky je pouze 3 hodiny.

Připravte se dopředu

Právě z důvodů časového posunu se doporučuje, aby se žena před odjezdem na dovolenou připravovala dopředu a to tak, že si bude postupně den po dni posouvat užívání tabletky o jednu hodinu v závislosti od toho, jaký časový rozdíl bude muset během cesty do cílové destinace překonat.

Antikoncepce do zavazadla

To, že na antikoncepci a její důležitost byte měly myslet ještě před odjezdem na dovolenou, platí samozřejmě i při balení. Dopředu si promyslete, jestli máte dostatečné množství tablet, které budete potřebovat během vaší dovolené.

Vezměte si i náhradní tabletky

antikoncepce
antikoncepci mějte vždy po ruce

Úplně ideální je, když s sebou na dovolené máte i nějaké náhradní tablety. Mohou se totiž vyskytnout případy, že kvůli zažívacím a trávicím problémům můžete tabletku po jejím užití vyzvracet. V takovém případě je podle příbalového letáčku užít tabletku novou. Rozhodně se nespoléhejte na to, že antikoncepce se prodává i v jiných krajinách. Je totiž velice malá pravděpodobnost, že právě v cílové destinaci najdete svůj typ antikoncepce.

Tabletka „po“ jako skvělý pomocník

Do svého zavazadla byste si neměly zapomenout přibalit i tabletku „po“. Ta by se vám určitě mohla hodit v případech, kdy vaše antikoncepce z nějakého důvodu selže.

Tags :