Zdraví
Antibiotika během těhotenství a kojení

Antibiotika během těhotenství a kojení

antibiotika
Antibiotika během těhotenství

Antibiotika a jejich užívání během těhotenství nebo kojení nejsou až tak neobyčejnou záležitostí. Mnohdy se volí ta bezpečnější metoda pro matku i dítě, protože riziko vzniku infekce je o mnoho nebezpečnější než léčba, při které jsou vhodně zvolená antibiotika. To, nakolik je onemocnění vážné, jestli jsou antibiotika nevyhnutelná a nakonec i která antibiotika budou nejvhodnější, je už na uvážení odborníka. My se vám však pokusíme v našem článku poskytnout alespoň několik příkladů situací, kvůli kterým není určitě nutno propadat panice, ale i na druhou stranu i situace, které není radno podceňovat a bylo by vhodné navštívit lékaře.

Chřipka během těhotenství

Hlavně „chřipková období“ jsou pro maminky a budoucí maminky doslova postrachem. Vyhnout se nakažení je v tomto čase doslova nemožné a hlavně v prvních třech měsících těhotenství může být i obyčejná chřipka pro vyvíjející se plod velmi nebezpečná.

antibiotika
Chřipka vás zastihne iv těhotenství

Takže pokud jste už prvý trisemestr překonala, léčbu chřipky můžete začít i obyčejným způsobem. To znamená zvýšený příjem tekutin, hlavně čajů, zvýšení obsahu vitamínů a minerálů v těle, a to už buď prostřednictvím stravy, nebo nejrůznějších výživových doplňků, a v neposlední řadě byste měla dostatečně odpočívat.

Kdy už je potřebné nasadit antibiotika?

V případě, že se teprve nacházíte ve vašem prvním trisemestru, nebo v případě, že vaši chřipku doprovázejí i vysoké teploty (nad 38°C), bolesti v oblasti ledvin či hrudi, měla byste rozhodně zvážit návštěvu svého praktického lékaře, který vám s vysokou pravděpodobností nasadí již zmiňovaná antibiotika.

Prochladnutí a angína během těhotenství

Druhým nejčastějším onemocněním vyskytujícím se během těhotenství je prochladnutí respektive angína. V takovém případě platí, že byste se neměla léčit běžnými léky na prochladnutí, jakými jsou například Orofar nebo Strepsils. Nejvhodnější metodou léčby v takovém případě jsou přírodní léčebné metody – pití čaje s medem respektive kloktání tinktury s heřmánku. Jestliže však bolest v krku přetrvává déle než 5 dní nebo v případě, že vás postihla i bakteriální infekce, opět přichází na řadu návštěva lékaře a antibiotika.

Antibiotika a léky během kojení

antibiotika
Antibiotika třeba kojení přizpůsobit

Antibiotika a kojení jsou rovněž velmi častým a diskutovaným tématem. Velmi často se maminky potkávají s „doporučením“, aby v případě, že berou nějaké léky, přerušily kojení. V takovém případě rozhodně není potřeba brát tyto „babské rady“ vážně. Je však důležité tuto situaci prokonzultovat s vaším lékařem, protože v dnešní době existuje mnoho léků, které se do mateřského mléka nevstřebávají (popřípadě vstřebávají, ale pouze v malém množství) a dětem tudíž neublíží.

Jestli se chcete o tomto tématu dozvědět více, zkuste se poradit i s ostatními maminkami na stránce MODRÝ KONÍK.

Tags :