Bydlení a zahrada
Přírodní hnojiva – žádná chemie

Přírodní hnojiva – žádná chemie

hnojiva
I přírodní hnojiva vám mohou zajistit krásnou a zdravou zahradu

Umělá hnojiva a pesticidy se za poslední roky staly úplně běžnou metodou, a proto je pro mnohé z nás prioritou pěstování vlastní zeleniny a ovoce bez používání škodlivých chemikálií, tedy bio produktů. Potřebné živiny a látky je možné rostlinám dodat i jiným způsobem, než jakým je používání mnohdy chemicky závadných hnojiv.

Organická hnojiva rostlinného původu

Nejdůležitějším a zároveň velmi levným hnojivem, které se dá využívat je kompost. Výhodou kompostu je to, že při dostatečném prostoru na vaší zahradě, si ho můžete založit a máte vystaráno. Do kompostu můžete házet většinu kuchyňského odpadu a rovněž odpad ze zahrady (rostlinného původu), který se zde během roku nahromadí. Pokud si však myslíte, že stačí do kompostu naházet tento odpad a máte hotovo, mýlíte se. V kompostu musíte zabezpečit optimální podmínky, pouze tehdy se vám totiž odpad přemění na kvalitní hnojivo bohaté na živiny a jiné organické látky, které rostlinám prospívají.

Přísun potřebných živin do půdy je možné zabezpečit i tzv. zeleným hnojením. Jedná se například o pěstování rychle rostoucích rostlin jako například hořčice bílá, svazenka vratičolistá, řepka ozimá, hrách, bob a podobně. Tyto rostliny mají tu výhodu, že vyrostou velmi rychle a vytvoří zelený koberec, který se následně sám zapracuje do půdy a zajistí jí tak přísun bohatých minerálů a živin.

Za vhodné přírodní hnojivo je možné považovat i popel z dřeva. Tato látka obsahuje vysoký podíl fosforu, hořčíku, vápníku a draslíku. Právě proto je tak vhodným hnojivem. Starou a osvědčenou metodou přírodního hnojení je i hnojení pomocí výluhu z různých rostlin. Mezi rostliny, z nichž se výluh vytváří, a pomocí kterého se hnojí, patří například kopřiva, kostival, heřmánek, měsíček a podobně. Ovšem pokud se vyznáte a troufáte si, můžete využít i jejich kombinaci. Tyto výluhy je však nutné zředit s vodou, protože kdybyste je aplikovali jako hnojivo samotné, mohlo by se stát, že byste rostlinky spálili nebo by hnojivo mohlo způsobit jejich nekontrolovatelný nárůst a rozmnožení.

hnojivá
Hledáte vhodné hnojiva do vaší zahrady? Doporučujeme vám ty organické!

Organická hnojiva živočišného původu

Už od pradávna patří k nejpoužívanějším přírodním hnojivům čerstvý kravský hnůj. Obsahuje totiž všechny živiny ve vyváženém složení. Pokud se rozhodnete pro tuto možnost, je důležité mít na paměti to, že tento způsob hnojení je možné využívat pouze na podzim, aby měl čas na rozložení během zimy. Pokud však nemáte přístup k hnoji kravskému, můžete bez problému využít i hnůj koňský, ovčí, kozí nebo drůbeží. Jestliže nemůžete sehnat ani jednu z těchto možností, nezoufejte, můžete i použít i výše zmíněná hnojiva. Zvířecí hnůj se doporučuje pouze u rostlin, které jsou velmi náročné na živiny a minerály.

Jak je možné vidět, používání umělých hnojiv a pesticidů v zahradě není vůbec nutné. Můžete je nahradit hnojivy přírodními, které nezanechávají negativní následky na rostlinách, okolním prostředí a konec konců i na nás lidech.

Tags :