Zábava
Žijící legenda – kouzelník David Copperfield

Žijící legenda – kouzelník David Copperfield

Kouzelník
Kouzelník David Copperfield ze svojí show “Dreams and Nightmares” lámal rekordy

V roce 1956 se ve městě Metuchen v New Jersey narodil David Seth Kotkin. Když mu bylo 7 let, naučil se od svého dědečka první kouzlo s kartami, které mimochodem dodnes používá na svých představeních. Jinak samotářský David si díky kouzlům získával pozornost, a právě to ho motivovalo trénovat stále náročnější kousky. Tehdy ještě nikdo netušil, že tento mladík jednou dobije svět kouzel pod jménem David Copperfield. Kouzelník se inspiroval hrdinou z románu Charlese Dickense. Své první představení absolvoval už jako 12 letý. O něco dříve se dokonce stal členem Společnosti Amerických Kouzelníků.

Začátek velké kariéry

V 16 letech začal vyučovat magii na univerzitě v New Yorku. Ještě během svého studia dostal nabídku vystupovat v muzikálu „The Magic Man“. V tomto muzikálu, kromě svých kouzelnických triků, dokázal, že není špatným zpěvákem a tanečníkem. V roce 1977 nastartovala jeho mediální sláva, když mu televizní stanice ABC nabídla vlastní program se jménem „The Magic of ABC“. Dokonce dostal svůj vlastní speciál „The Magic of David Copperfield“, který je mimochodem vysílán až dodnes.

Světový kouzelník

kouzelník
Peter Šesták pomáha svojimi kúzlami deťom na Slovensku.

Se svými vystoupeními, kterých měl mnohdy i více než 500 ročně, dosáhl velkých úspěchů. Získal několik cen Emmy, jednu cenu Bambi a se svým představením „Dreams and Nightmares“ překonal prodejní rekordy. Sám David prozradil, že příprava kouzel a iluzí není jednoduchá. Jediná iluze má prý 7 různých provedení a příprava jednoho jediného kouzla trvá přibližně 2,5 roku. Mezi jeho největší trumfy patří zmizení sochy Svobody, průchod skrze Velkou čínskou zeď nebo iluze levitace. Jak sám kouzelník přiznal, právě nacvičení této iluze mu trvalo neskutečných 7 let.

Skvělá myšlenka

Navzdory jeho obrovským, bezkonkurenčním iluzím za svůj největší úspěch považuje „Project Magic“, který založil v roce 1982. Tento projekt pomocí jednoduchých kouzel pomáhá zlepšit motoriku postižených pacientů – hlavně dětí. David má kromě své hvězdy na chodníku slávy i rytířský titul francouzské vlády a dokonce se objevil i na poštovních známkách mnoha krajin na světě.

David Copperfield byl kouzelníkem, kterého už jen velmi těžko někdo překoná. No na Slovensku je rovněž několik skvělých talentů, mezi kterými vyniká Peter Šesták se svojí „Magic Show“ pro dospělé i děti.

Tags :