Sport
Vybrat si puškohled není jednoduché

Vybrat si puškohled není jednoduché

Puškohled patří k téměř povinné a zcela běžné výbavě zbraně. Bez puškohledu sotva něco ulovíte, ale pokud bez něj lovíte i v noci, konáte dokonce protizákonně. Na výběr máte obrovské množství značek a typů puškohledů, třeba si jen dobře vybrat. Vybírejte si nejen podle účelu použití, ale přihlížejte i na výrobce, cenu, ale hlavně na jeho parametry. Podstatným parametrem dobrého puškohledu je jeho zvětšení, průměr objektivu, koeficient propustnosti světla, světelný bod a tzv. Paralaxa.

puškohled
Klasický puškohled který vám jistě výborně poslouží.

Parametry a základní výbava puškohledu

Tak jako u dalekohledů, i při výběru puškohledů se nepohneme bez dobré znalosti jejich základních optických parametrů, přičemž většina z nich jsou zcela známy, ale některé mohou být nové. Takovým méně známým je určitě tzv. paralaxa, která umožňuje sloučit optickou rovinu obrazu s optickou rovinou záměrného kříže pro různou vzdálenost cíle od pozice střelce. Paralaxa pomáhá k zobrazení cíle ve stejné ohniskové rovině při různých vzdálenostech. Použití paralaxy eliminuje chyby při pohledu do puškohledu, např. při změně polohy hlavy střelce. Některé puškohledy mají paralaxu odstraněnou do určité vzdálenosti.

univerzální puškohled
Univerzální puškohled který vám umožní střelbu jak na blízko, tak i na dálku.

Vybíráme puškohled

Parametry puškohledu jsou různé v závislosti od účelu, na který bude využíván. Určitě by to chtělo se před koupí poradit s někým, kdo o tom něco ví a neuspěchat se. Na závěr nabízíme pár typů jak vybrat kvalitní puškohled:

  • pokud je váha puškohledu nízká, určitě nepůjde o kvalitní kus, pravděpodobně optiku tvoří plastové náhražky s neostrým obrazem, pokud chcete kvalitu, hledejte optiku ze skleněných čoček
  • zaostření puškohledu musí být lehce tuhé bez jakéhokoli drhnutí a bez větší vůle,
  • i při změně přiblížení by měl být obraz v puškohledu ostrý a záměrný bod nesmí měnit svou polohu,
  • vyšší pozornost věnujte světelnosti puškohledu, dbejte také na kvalitní značku, složitější optika vyžaduje preciznost zpracování a zkušenosti, především u silnějších ráží zbraní je puškohled namáhán zpětným rázem a optika se může “rozhodit”,
  • puškohled musí být vodotěsný a nesmí se v něm kondenzovat vlhkost,
  • věnujte pozornost prohlídce povrchu puškohledu a celkově úrovni zpracování.