Bydlení a zahrada
Vybíráme obývací stěny

Vybíráme obývací stěny

Obývací stěny
Podsvícené obývací stěny

V dnešní době máte na výběr více možností, jak sestavit obývací stěny. Oproti minulosti máte dnes obrovskou výhodu, protože dříve tolik příležitosti a šancí, jak vše optimálně zkombinovat, nebylo.

Tehdy bylo dostupných pouze několik typů stěn do obýváků v několika málo barevných kombinacích. Z toho tedy vyplývá, že v každé třetí či páté domácnosti jste mohli narazit na stejnou obývací stěnu, která se třeba mohla lišit barevně, ale v podstatě byla úplně totožná jako všechny ostatní. V mnohých domácnostech tyto stěny přetrvaly až dodnes. V dnešní moderní době, v době plné příležitostí, si můžete vytvořit vlastní obývací stěnu podle vašich představ.

Dnešní obývací stěny

Obývací stěny
Minimalismus a sektorové obývací stěny

Minimalizování se stalo trendem současnosti a to platí i v případě obývacích stěn. Ty se omezily na malé skříňky umístěné obvykle pod televizorem po celé délce skříňky. Ve stejných barvách a materiálech se doplňují závěsnými skříňkami, které jsou velmi atraktivní díky své variabilitě. Jsou tedy vhodné pro ty, kteří z času na čas rádi přestavují svůj obývací pokoj.

Moderní obývací stěny se vyznačují i prostranností, proto se na spodní skříňky používají například pouze dva nebo tři díly, které zaberou celou délku stěny. Skříňky mohou být s dvířky nebo bez nich. Záleží na tom, zda chcete obsah skříněk zakrýt nebo ne.

Například pokud máte ve skříňce vystaveny nějaké památkové či upomínkové předměty, na které chcete vidět a díky kterým si chcete něco připomínat, nebudete na skříňku montovat dvířka, která by takové předměty ukryla. Pod televizí se však dvířka na skříňce doporučují, protože právě v této skříňce je schovaná veškerá kabeláž od televize, případně další elektronických spotřebičů, které spolu s televizí používáte.

Jaké barvy a tvary?

Obývací stěny
Moderní design

Trendem jsou kontrastní barvy, což v praxi znamená, že se zkombinuje například bílá s tmavě hnědou nebo smetanová se zelenou. Atraktivní jsou i kombinace třech barev. Co se tvarů týče, moderní jsou pravidelné vnější linie s nepravidelnou výplní. To znamená, že po stranách se například umístní dvě vysoké jednotky a vnitřek se libovolně rozloží.

Takto vytvoříte dojem kompaktní, ale zato moderní obývací stěny, která bude působit vzdušně a prakticky. Dobrým tipem pro navození čistých linií jsou samo-zavíratelné skříňky s push systémem na otevírání a zavírání. Další řešením, jak docílit tento efekt, je volba posuvných dvířek.