Zábava
Tajemní kouzelníci

Tajemní kouzelníci

Kouzla a magie nás tak jaksi přirozeně přitahují již celá tisíciletí. Od obyčejných šamanských triků až po dechberoucí kousky současných mágů, nad nimiž nám zůstává rozum stát. Kde se vzala ta holubice? Kam zmizel králík a proč řezání nebolí? Za magickými triky však netřeba hledat nic jiného, než dobré nápady, šikovné ruce a velké peníze. Na základních, tisíce let starých kouzlech se nic nezměnilo. Jedině s tím rozdílem, že dnes už všichni vědí, že jde o malé či velké podfuky a kouzelníci jsou v podstatě pouze šikovní podvodníci. Kouzelníci staletí drželi své triky v tajnosti a ani dnes se vám nepodaří přesvědčit profesionála, aby jen naznačil svůj postup. Kouzla se jednoduše neprozrazují, dělají je proto, aby v lidech vyvolaly iluze a ne proto, aby jim jejich brali.

kouzelnik1
Kouzelníci musí mít šikovné ruce

 

Kouzelníci a jejich šikovné ruce

 

Všichni vědí, že umění magie se tvoří šikovností rukou, odpoutáním pozornosti, pomáhají i ukrytí pomocníci, tajné dohody, počítačová technika, správné nasvícení a různé zrcadla. Kouzelník předvádí své triky tak rafinovaně, že publikum nevěří svým očím. Princip je v podstatě vždy stejný. Něco se objeví, pak zmizí, změní, zmenší, zvětší nebo dokonce přeřízne a potom znovu objeví. Vždy jde jen o to, aby byla ruka rychlejší, než oko diváka. Pokud si ale myslíte, že je to snadné, velmi se mýlíte. Být dobrým kouzelníkem vyžaduje hodně tréninku. Zatímco se dostane na pódium a začne své triky ukazovat publiku, musí projít velmi dlouhou cestu. Aby kouzelník zaujal, trik a jeho provedení musí být jednoduše dokonalé, proto může trvat i celá léta, dokud se z něj stane kouzelník na vysoké úrovni. Kouzelníci jsou většinou členy kouzelnických svazů a asociací, které jejich etickým kodexem zavazují, aby svá kouzla neprozradili. Kdyby kodex porušily, byly by z asociace vyloučeni.

 

kouzelnik11
iluze je základním prvkem kouzelníka

 

Zmizelý slon

 

Asi každý z nás zná trik se zmizelým slonem. V jednom okamžiku je v kleci a pak ho kouzelník před očima diváků nechá zmizet. Ale jak je možné, že se takové obrovské zvíře jen tak vypaří? Jednoduše. Slon vlastně klec nikdy neopustil. Když kouzelník zakryje klec plachtou, asistenti okamžitě odvedou slona do zadní části klece a následně se vysunou zrcátka, které správně směřujícím odrazem tvoří iluzi, že klec je prázdná. Dokonalé a přitom zcela primitivní. Další oblíbenou iluzí je prořezání asistentky mečem na polovinu. Diváci se zatajeným dechem sledují, jak kouzelník prořezává ženské tělo bez kapky krve. Možností vysvětlení je hodně, ale asi nikoho nepřekvapí, že proříznutá asistentka je ve skutečnosti hadí žena, která má v krabičce další spolupracovnici. Jedna se šikovně schová do jedné části a vystrčí hlavu a ruce – nohy má natištěné u brady. Druhá žena se schoulí do druhé části a ukáže nohy. Pak už kouzelník může řezat a ukazovat tělo prořezané na polovinu. Rychlost, šikovnost a ohebné těla jsou při tomto kouzle rozhodující. Jde o milimetry a asistentka je vždy v ohrožení života. Právě proto musí kouzla nacvičovat dlouhé a dlouhé hodiny, dokud je mohou bezpečně předvést před publikem.

Tags :