Svatba
Svatební dort – na co všechno myslet při jeho výběru?

Svatební dort – na co všechno myslet při jeho výběru?

svatební dort
Dokonale jemný a romantický svatební dort

Chystáte svatbu, ale nevíte, jak by měl vypadat váš svatební dort? Chcete okouzlit, ale potřebovali byste nějakou inspiraci? V takovém případě si přečtěte následující článek, ve kterém se vám budeme snažit vysvětlit, na co při vybírání dortu myslet a na co si dávat pozor.

Dort by měl zaujmout

Když si u cukráře objednáváte dort, jednou z prvních věcí, na které se vás zeptá je určitě výška a hmotnost dortu. To byste měli přizpůsobit místu, kde se bude svatba konat a samozřejmě i počtu hostí. Jestliže bude svatba ve velkém plesovém sálu, dort by měl být větší a vyšší. Z toho důvodu, aby ve velké místnosti vynikl. Cukrář by měl rovněž podle počtu hostí umět vypočítat, kolik by měl dort vážit. Na jednoho hosta připadá tak 15-20 dkg – to je jeden klasický kousek.

Jelikož dort je možné jakkoliv vyzdobit, nechte si dekoraci přizpůsobit svatebnímu sálu nebo šatům nevěsty. Jestliže je například výzdoba stolů a sálu laděná do růžova, dort by měl určitě obsahovat prvky této barvy. Cukráři řekněte svoji představu a skloubením vašich nápadu a jeho zkušeností určitě dospějete k nějakému výsledku.

Na vrchol dortu se obvykle dávají plastové figurky novomanželů. Zvolit však můžete i nějakou zděděnou dekoraci, například z porcelánu, a tím zabít dvě mouchy jednou ranou. Jak už bývá zvykem, nevěsta by měla mít něco staré, něco půjčené a něco modré. Vrchol dortu je ale možné vyzdobit různě. Používají se květy nebo stuhy. Jestliže plánujete svatbu v zahraničí na pláži, zajímavou dekorací mohou být mušle nebo v zimním období například sněhová vločka, která je samozřejmě z něčeho vyrobená. Fantazii se meze nekladou.

Dort musí i dobře chutnat

svatební dort
Jak vybrat svatební dort, který nejen dobře vypadá, ale i chutná?

Kromě toho, že dort bude pěkně vypadat, musí i dobře chutnat. V cukrárně by vám měli poskytnout ochutnávky, které by vám měli v rozhodování výrazně pomoct. Víceposchoďový dort vám dává možnost zvolit více druhů korpusů a náplní. Vybírejte však tak, aby chutnalo hlavně vám. Nezapomínejte však konzultovat i místo, kde se bude svatba odehrávat. Jestliže totiž chystáte svatbu v létě a venku, dort ze šlehačky a krémem to nemusí vydržet a zničí se dříve, že ho rozkrájíte.

Nezapomínejte ve svatebním sále pro svůj dort najít vhodné místo, kde si ho mohou všichni prohlédnout. No, a když už si s výběrem dortu dáte takovou námahu, měli byste z něho i ochutnat. Ženich s nevěstou jsou však na svatbě v jednom kole, a proto lepší když některému z číšníků řeknete, aby vám kousek dortu odložil.

Tags :