Bydlení a zahrada
Sedačky, židle, křesla, gauče, houpačky, pohovky, sedadla… pro naše zadnice

Sedačky, židle, křesla, gauče, houpačky, pohovky, sedadla… pro naše zadnice

Základní druhy sedaček

Možná, že si to ani pořádně neuvědomujeme, kolik hodin denně někde sami nebo s někým někde prosedíme. V autě, v práci, v kavárně či v restauraci, doma v pohodlí a bezpečí našeho bytu. Proto by měly být sedačky koncipovány tak, aby umožňovaly pohodlné sezení při dokonalém zachování fyziologických procesů v lidském těle. Obecně je možné rozdělit sedačky na tyto základní druhy:

  • sedačky a lavice bez opěradel,
  • židle a lavice se zádovými opěradly,
  • židle a lavice s loketníky,
  • křesla a pohovky
sedačka
Jak by měla vypadat správná sedačka?

Rozměry, kvalita a celkový charakter sedaček

Sezení neodmyslitelně patří k civilizačním prvkům, kterým se můžeme jen s obtížemi ubránit. Abychom seděli pohodlně a přitom si ničili zdraví minimálně, musíme si zajistit vhodný typ židle, křesla, sedačky či pohovky. Některé sedačky jsou samozřejmě vyráběny jen na efekt. Výrobci nábytku tím chtějí na sebe upoutat pozornost a demonstrují tak, kam až může extravagantní design zajít.

sedačky
Prosedím téměř celý den

Kvalitní sedačky

Při navrhování sedaček třeba vycházet z kompromisů mezi různými proporcemi. Z hlediska antropometrie, což je věda zkoumající rozměry lidského těla v rozložení důležitých nosných proporcí, jsou důležité tyto rozměry: výška sezení, hloubka sedáku, šířka sedáku, šířka opěradla, výška a šířka bederní opěrky, sklon sedáku směrem dozadu, sklon kyčelního opření, sklon hrudního opření a výška opěrky na ruce.Základní otázkou rozměrů nábytkových předmětů je jejich poměr k tělesným rozměrům uživatele a rozměrový vztah k prostředí, ve kterém se bude používat. Různorodost tělesných charakteristik uživatelů sedaček často způsobuje, že se těžko stanovují rozměry sedacího nábytku tak, aby vyhovoval všem uživatelům.

sedačka
Sedačka jako hnízdo na relax u TV

Výška sezení

Základním rozměrem pro tvorbu sedačky je výška sedací plochy. Při správné volbě výšky sedáku spočívá většina váhy lidského těla především na sedacích hrbolech. Aby sedadlo poskytovalo dobrou oporu, měla by být jeho výška o něco menší než délka nohy po koleno.Vyšší osoby mohou sedět na nižších sedačkách, a to bez výrazného nepohodlí. Naopak, u uživatelů menších výškových rozměrů dochází k nežádoucímu stlačování podkolenních cév okrajem sedadla. K výrazné nepohodlí sezení přispívá i to, že menší osoby nedosáhnou nohama na zem. Nízké sedadlo, kde je sezení v částečném předklonu, tlačí stehna na břišní partie těla.Výška židle se odvozuje z tělesných rozměrů průměrné ženské populace a je v úzké souvislosti s výškovými rozměry stolu. Výška sedáku sedačky je v přímé závislosti na poloze, kterou umožňuje opěradlo sedačky záklonem opěradla. Při sedadlech s většími sklony (křesla) se sleduje závislost výšky sedáku na sklonu opěradla. Nemělo by docházet ke zvyšování tlaku na spodní plochu stehen a aby bylo možné pohodlně sedat a vstávat. Při tomto typu sedačky není stanovena společná výška jako u židlí. Rozdílnost výše by měla umožňovat výběr podle individuálních potřeb jednotlivých sociálních skupin uživatelů sedačky.

Tags :