Bydlení a zahrada
Rekonstrukce koupelny – změna k lepšímu

Rekonstrukce koupelny – změna k lepšímu

rekonstrukce koupelny
Častou změnou je výměna vany za sprchový kout

Většina koupelen, hlavně pokud bydlíte v bytě, je velmi mála, a tak je s nimi spokojený jen málokdo. Většina lidí s malou koupelnou totiž trpí pocitem a představou, že se do koupelny nic pořádně nevejde. Patříte k této skupině lidí, a i když nevíte co, něco byste s tím chtěli udělat? Sníte o nové moderní koupelně, kde se budete cítit příjemně, kde budete moct relaxovat a kde každá věc bude mít své místo? Řešením je rekonstrukce koupelny.

Tipy a rady jak na to se dočtete v následujícím článku.

Zjistěte, čemu dáváte přednost

Co vás čeká a na co se máte připravit, pokud jste se konečně rozhodli, že chcete koupelnu novou? Nejdříve si musíte rozmyslet všechny změny, které chcete provést. Nesmíte však zapomínat na to, že ne všechny změny si nemůžete dovolit a to z nejrůznějších důvodů. Proto je důležité stanovit si změny takové, které jsou opravdu realizovatelné. Pokud chcete zvětšit prostor koupelny, je možné vyměnit vanu za sprchový kout nebo je možné spojit koupelnu s WC. Ale například v případě vícečlenných rodin to asi nebude příliš praktické a může to způsobit víc problémů než užitku.

Rekonstrukce koupelny 3x jinak

Nejméně náročná rekonstrukce spočívá ve výměně podlahy, obkladu a zařízení. Jestliže se rozhodnete pro takový typ rekonstrukce, získáte sice vzhledově novou a moderní koupelnu, ale vůbec tím nevyřešíte váš problém s prostorem, tedy vaše koupelna zůstane pořád stejně „malá“. Radikálnějším řešení je rekonstrukce koupelny z pohledu změny rozestavení jednotlivých zařízení v koupelně + možná výměna vany za sprchový kout. Nejradikálnější změna spočívá v naprosté rekonstrukci koupelny. Vyžaduje to ale o něco více práce a financí, protože je třeba odstranit staré příčky, postavit nové, dát na ně kvalitní omítku, která zabraňuje vzniku plísní, namalovat jejich, obložit a samozřejmě koupelnu i zařídit. Výsledkem této změny je však koupelna nového vzdľadu i rozměrů, která bude vypadat přesně tak, jak vy chcete.

rekonstrukce koupely
Rekonstrukce koupleny – předtím a potom
Tip:

I barva, tvar nebo velikost obkladu může prostor opticky zvětšit nebo zmenšit. Například do maličkých koupelen se vůbec nehodí velké obkládačky a příliš syté barvy.

Na co při rekonstrukce nezapomenout

Když už se odhodláte k rekonstrukci koupelny, určitě nezapomínejte zkontrolovat stavy vašich rozvodů vody, kanalizace nebo elektroinstalace. Léty používání totiž může dojít k opotřebení a následné výměně. Právě proto byste si stavy měli zkontrolovat při rekonstrukci, aby se vám nestalo, že zrekonstruujete koupelnu a chvíli na to ji budete muset zase rozkopat kvůli výměně potrubí a podobně.

Dokonalá rekonstrukce koupelny nezapomíná ani na detaily jako například správné osvětlení nebo dostatek úložného prostoru.