Sport
Plynové pistole na vlastní sebeobranu

Plynové pistole na vlastní sebeobranu

Do kategorie obranných zbraní určitě patří plynové pistole. Jsou to zbraně určené v první řadě na sebeobranu v případě, že na vás zaútočí člověk nebo několik lidí, ale i útočícím zvířatům. Možná jste nevěděli, ale také se velmi často používají na startovní střelbu pro rozhodčí nebo na vystřelování pyrotechniky, např. světlic. Plynové pistole, co se vzhledu týče, jsou téměř k nerozeznání od skutečných ostrých zbraní. Jsou věrnými replikami ostrých zbraní, jen s menší úpravou hlavně (navaření přepážky), která znemožní vkládat do zbraní ostré střelivo. Na trhu je k dostání s kalibrem 6,8 a 9 mm a koupíte ji bez toho, abyste si museli vyřizovat zbrojní průkaz. Jedinou podmínkou je platný občanský průkaz a věk nad 18 let.

plynové pistole
Socom MEU SOC 1911 plynová pistole

Jak fungují plynové pistole?

Plynové pistole fungují na principu stlačeného plynu. Efekt výstřelu přichází, když se tento plyn uvolní ze zásobníku stisknutím spouště. V náboji však není klasická střela, ale jen plynová složka. Do plynových pistolí můžeme dávat různé náplně, např. s obsahem slzotvorných plynů nebo náboje obsahující tzv. technické koření (Nonivamid). Tyto nazýváme obranné náboje. Kromě nich se používá i poplašné střelivo, které je typické světelnými nebo zvukovými efekty, a to slouží hlavně na vystřelování světlic a startovací střelbu. Tyto plynové zbraně nabijete poloautomaty, čili po každém výstřelu musíte zasunout nový náboj.

plynové pistole
Na čo všetko sa používajú plynové pistole?

Jak se bránit s plynovými pistolemi?

Plynové pistole mohou mít různé využití – někdy nám pomůže už jen to, že odstrašíte útočníka tím, že vidí jako držíte v rukou střelnou zbraň. Věříme, že mu nebude všechno jedno, protože některé plynové pistole byste opravdu nerozeznali od ostré střelné zbraně. I takový výstřel z plynové zbraně je docela účinný. Ubráníte se i na vzdálenost 3 – 5 m, např. v případě rozjetého útočícího zvířete. Držte se ale pár zásad – ta první je, že nikdy nestřílejte proti větru a ta druhá – střílejte minimálně 50 cm od vlastní, ale i od obličeje útočníka.