Lifestyle
Pistole vs. revolvery

Pistole vs. revolvery

pistole
Pistole nebo revolvery? Víte, jaký je mezi nimi rozdíl?

Pistole a revolvery používají různé skupiny lidí. První skupinu tvoří ti, kteří se věnují sportovní střelbě, tedy ti, jimž jsou zbraně koníčkem. Druhou skupinou jsou lidé, kteří nosí revolver nebo pistoli u sebe jako nástroj sebeobrany (samozřejmě že i tady platí povinnost vlastnit zbrojní průkaz kategorie B). Třetí skupinu pak tvoří specialisté.

S ohledem na to, ke které skupině patříte vy, je potřeba vybrat si zbraň, která je pro vás vhodnější. O tom, jaké základní rozdíly odlišují pistole a revolvery, si můžete přečíst v následujících řádcích.

Mechanismus a počet nábojů

Základní rozdíl mezi pistolí a revolverem je v jejich mechanismu. Revolvery v sobě mají otáčivý válec, do kterého se vkládají náboje (většinou 5 – 8 nábojů) a který se po každém natáhnutí spouště pootočí, čímž se nastaví další náboj. Pistole se zase automaticky po každém výstřelu nabijí a do jejich zásobníku se vejde 10 – 25 nábojů. V tomto směru je tedy účinnější zbraní jednoznačně pistole, protože zaručuje rychlejší a delší střelbu.

Bezpečnost, péče a opotřebení

Z hlediska bezpečnosti a péče o zbraň je zase lepší volbou revolver. Např., pokud jde o revolvery, nehrozí zde vzpříčení náboje v hlavni, což u pistole znamená nefunkčnost celé zbraně. S tím přímo souvisí i péče o zbraň. Pistole vyžadují dokonalé vyčištění a dostatečné namazání, u revolveru vám však takové starosti odpadají. Také opotřebení je u pistolí rychlejší než u revolverů. Když totiž necháte pistol nabitou a zajištěnou delší dobu, pružina v nich je pořád napnutá a zbraň se tak značně opotřebovává. V revolveru však žádná pružina napnutá není.

revolvery
Co si vyberete vy? Pistole nebo revolvery?

Kdy revolver a kdy radši pistoli?

Všeobecně tedy můžeme říct, že pro hobby a osobní ochranu jsou lepší volbou revolvery, specialisté však raději sáhnou po pistoli. Při výběru zbraně je pak zapotřebí dávat si pozor ještě na jeden aspekt a to je provedení revolveru nebo pistole. Pro ženy a slabší muže je vhodnější hliníkové provedení, které je přibližně dvakrát lehčí než ocelové provedení.