Bydlení a zahrada
Obývací stěny s minimalistickým charakterem

Obývací stěny s minimalistickým charakterem

Nelíbí se vám již vaše stará masivní obývací stěna a přemýšlíte o nové? Máte už v mysli svůj vlastní interiérový návrh obývacího pokoje, kde kromě nové stěny přibudou i modernější a úspornější svítidla nebo pohodlnější menší sedačka? Jak velkou obývací stěnu vlastně potřebujete?

obývací stěny
Průhledná policová stěna s posuvnými dveřmi

Malá obývací pokoj – malá obývací stěna

Určitě jste již oběhly několik prodejen s nábytkem, svítidly, podlahovými krytinami a jinými bytovými doplňky. Rovněž jste si určitě všimli, že obývací stěny, které se prodávají, disponují takovými částmi jako je prostor na televizor, na knihy, vitríny na poháry a jinou dekoraci. Zvažte proto velmi pečlivě, co všechno by mělo do vaší tyto stěny vejít. Moderní stěny do obýváku jsou spíše minimalistické, sestávající pouze z několika kousků nábytku, takové stěny působí vzdušnějším dojmem. Platí takové nepsané pravidlo, že do malého obývacího pokoje by se neměla instalovat velká obývací stěna. Za prvé, nevypadá to dobře a ani se v takové místnosti nebudete dobře cítit.

Jaké barvy do obývacího pokoje?

Aby obývací pokoj působila po renovací útulně a příjemně, bylo by vhodné vše sladit dohromady. Důležité je vybrat správnou barvu stěn. Stěny tvoří totiž největší plochu v obývacím pokoji, takže výběru interiérových barev věnujte velkou pozornost. Obecně platí, že bílá barva znázorňuje čistotu, opticky zvětšuje místnost, na někoho ale může působit příliš chladno. Zcela tmavé barvy zase mohou působit stísněným, depresivním dojmem. Ideální je zlatá střední cesta. V současnosti jsou nejpoužívanější pastelové odstíny – ty dokážou vytvořit tu správnou příjemnou atmosféru.

obývací stěna
Obývací stěna skládající se z komody a polic

Jak vybírat obývací stěnu?

Obývací stěny si můžete vybírat podle několika kritérií – volit můžete moderní obývací stěny, obývací stěny klasické (rustikální), obývací stěny z masivu nebo sektorové obývací stěny. Obývací stěnu byste měli vybírat již podle existujícího nábytku ve vašem bytě. Pokud je obývák spojený s jídelnou a kuchyní, obývací stěna by neměla svým designem rušit celkový dojem bytového prostoru. Důležitá kritéria jsou výška, šířka, délka, materiál a v neposlední řadě i cena. Na trhu je skutečně bohatý výběr a nabídka.

Proč volit sektorové obývací stěny?

Sektorový nábytek je variabilní, funkční a cenově dostupný. Výhodou takové obývací stěny je možnost dokoupení dalších kusů nábytku ze stejné sektorové rady, nábytek k sobě typově i barevně ladí. Pokud se vám sektorová obývací stěna přestane líbit, můžete z jednotlivých dílů poskládat znovu jinou sestavu obývací stěny.

obývací stěna
Stěna do obývacího pokoje od slovenského výrobce DREVONA

Jaký typ si tedy vybrat?

Měli byste si ujasnit, zda vám vyhovuje rustikální nábytek, nábytek moderní nebo nábytek úplně jiného typu. Obývací pokoj by měl být tomu přizpůsoben (malba stěn, podlaha, bytové doplňky, svítidla). Rustikální obývací stěny se vyrábějí z masivu. Vyznačují se klasickým až selským stylem se zdobením. Moderní obývací stěny se většinou skládají z TV stolku, několika polic, případně nízké komody a malých skříněk.