Bydlení a zahrada
Nízkoenergetické domy – kvalitní a úsporné bydlení

Nízkoenergetické domy – kvalitní a úsporné bydlení

nízkoenergetické domy
Šetřete na správných místech

Navzdory tomu, že montované domy jsou v zahraničí už delší dobu velmi populární a oblíbené, jejich zastoupení u nás je ještě pořád poměrně malé. Příčiny je potřeba hledat v konzervativním postoji a všeobecně zastávaném názoru, že ideální vlastnosti mají jedině zděné konstrukce a navíc že montované domy nejsou tak odolné jako právě zděné. To, že tyto názory nejsou právě nejlepší a nejpravdivější, dokazuje množství spokojených majitelů těchto domů v zahraničí i u nás. Kvalitní montované domy mají dokonce certifikát o výsledku, tzv. hurikán test, test odolnosti proti ohni, plísním, parazitům a podobně. Obavy tedy doopravdy nejsou na místě, protože v oblasti kvality i tepelných a zvukově-izolačních vlastností zaznamenaly montované domy za poslední desetiletí obrovský skok kupředu.

Nízkoenergetické domy – kde vôbec začať?

Montované domy jsou plnohodnotnými stavbami a mají množství výhod. Mezi hlavní patří například rychlost stavby, šetrnost k životnímu prostředí, dobré tepelně-izolační vlastnosti a v neposlední řadě i velmi dostupná cena za realizaci. Je potřebné uvést, že domy jsou de facto sériově vyráběny. To znamená, že jednotlivé díly se vyráběny v továrnách, poté jsou poslány na stavbu, kde jsou pouze složeny tak, aby dům vypadal jako na obrázku v katalogu. Z toho vyplývá, že se jedná o velice rychlý proces a pro vás to znamená, že svůj dům můžete mít k dispozici už v průběhu 3-6 měsíců. Dá se říct, že základní hrubou stavbu je možné dokončit do 3 dní od začátku prací. Montované domy si můžete vybírat podle velikosti, typu konstrukce – bungalov nebo dvojposchoďový dům s plochou nebo sedlovou střechou, a podobně.

Bez riadeného vetrania a rekuperácie to nepôjde

nízkoenergetické domy
Nízkoenergetické domy – domy budoucnosti

Stavba rodinného domu je pro většinu lidí největší životní investicí. Právě proto je potřebné všechno důkladně promyslet a naplánovat. Velmi dobrým řešením, které vám může ulehčit rozhodování, je návštěva tzv. vzorového domu, kde se můžete porozhlédnout jak venku, tak vevnitř a poctivě a pečlivě zvážit všechna pro a proti, které dům „nabízí“. Jedná se opravdu o velikou výhodu, kterou by vám měla nabídnout každá seriózní společnost zabývající se realizací montovaných domů. Takže už i podle tohoto aspektu poznáte, zda se jedná o firmu, které se dá důvěřovat nebo ne.