Bydlení a zahrada
Matrace pro zdravý spánek

Matrace pro zdravý spánek

Na designu nábytku v ložnici si třeba dát pořádně záležet a postel nevyjímaje. Znáte to – přijdete do obchodu, je pěkná, líbí se vám, šířka vyhovuje, tak ji koupíte. No všímáte si přitom i matraci? Víte z jakého materiálu je a jakou má nosnost? Na jaké rošty je vhodný? Asi nevíte. Přitom právě jeho kvalita vám zaručí pohodlný a hlavně zdravý spánek, po kterém se ráno probudíte dokonale vyspalí, svěží, s dobrou náladou a odpočatí. Možná se to nezdá, ale matrace a postel jsou nejdůležitějšími prvky v ložnici. Až třetinu svého života trávíme v posteli, tak proč ten čas nestrávit na komfortním matraci, na kterém se budete cítit jako v bavlnce?

matrace
Kvalita matrace je velmi důležitá pro naše zdraví.

Matrace – jak na to?

Předtím, než si vyberete svůj matraci, ujasněte si pár podstatných detailů. Například to, zda ho budete používat každý den nebo jen na příležitostné spaní. Zvážit třeba i to, jestli máte raději tvrdé, středně tvrdé nebo měkké. Zajímat by vás měla i tuhost, jakož i materiál, ze kterého je vyroben. Nesmíme zapomínat ani na jeho nosnost, přičemž platí, že uvedená nosnost by měla převyšovat hmotnost uživatele minimálně o 5 kg. Pokud kupujete matraci samostatně, informujte se, zda je vhodný na ten typ roštů, které máte na své posteli. No a v neposlední řadě si při koupi všímejte i potahovou látku – textil a to, zda má potah, který se dá sundat nebo ne.

matrace
Není jedno, z jakého materiálu je matrace vyroben.

Zdravotní matrace

Na trhu je velmi velký výběr matrací, a proto to není nic, co byste nezvládli. Velmi dobře uděláte, když vsadíte na tzv. zdravotní matrace, jinak označované také jako ortopedické, které se dokonale přizpůsobují křivkám vaší páteře v jakékoliv poloze, a tím vám zajistí pohodlný a především zdravý spánek. Zdravotní matrace se vyrábějí z prodyšných materiálů, nejčastěji z PUR pěny, latexu, kokosového vlákna a pod. – jsou to materiály, které výborně odvádějí vlhkost pryč z matrace, čímž zabraňují tomu, aby se v něm množily nebo prožívali různé roztoče a bakterie.