Bydlení a zahrada
Malování bytu a pár zlatých rad

Malování bytu a pár zlatých rad

malovanie
Malování bytu svépomocí DIY

Ať už jste se rozhodli vymalovat svůj byt svépomocně nebo to nechat profíkům, určitě byste měli vědět pár důležitých zásad při výběru barevných kombinací a na co byste před malováním měli myslet. Při jakékoliv větší či menší obnově obytného prostoru je důležité mít na mysli všechny úpravy, které chcete podstoupit. Pokud plánujete např. zateplit byt, určitě to udělejte ještě před malováním.. Správný výběr barev váš byt nejen nabije energií, ale i opticky zvětšit nebo naopak zútulnit vaše pokoje.

Vyhrajte si s barvami

Ve slovenských domácnostech dlouhou dobu převládá bílá barva. Ovšem poslední dobou se to postupně začíná měnit. S příchodem stále nových možností a barevných odstínů se mnoho lidí snaží mermomocí přeplácávat svůj byt barvami. Správný výběr barvy do vašeho bytu není jen tak. Při výběru byste do úvahy měli brát barvu nábytku, textilu, podlahy a celkových doplňků v pokoji. I dřevo má svou barvu a v tomto případě platí, že méně je někdy více. Při správném výběru a rozložení barev se vám dokonce může stát, že opticky změníte velikost či tvar vašeho pokoje. Zajímavým řešením v nízkých pokojích je nanesení svislých pruhů na zadní stěnu. Pokud už jste si vybrali vhodné barevné odstíny či kombinace, přichází na řadu další krok a tím je výběr barvy. Měli byste dbát na to, abyste si vybrali opravdu kvalitní barvu a ne žádný „šmejd“.

maľovanie
Stavební firma vám vymaluje aniž že byste si špinili ruce

Malování jednotlivých pokojů

Každý pokoj je něčím specifický, a proto by měl mít i svůj specifický barevný nádech. Začneme pokojem, kde zřejmě každý z nás tráví nejvíc času, a tím je obývací pokoj. V případě velkých prostorných obývacích pokojů je možné experimentovat i s tmavšími barvami, ale nejvíce rozšířenými barvami jsou poslední dobou žlutá, oranžová nebo zelená. Další na řadě je kuchyně. V tomto případě se jedná o místnost, kde nemůžete žádnou barvou nic zkazit – do této místnosti se jednoduše hodí všechny barvy. Musíte však dbát na to, aby vybraná barva ladila se zbytkem kuchyně, tedy s vybavením, nábytkem, podlahou a podobně. Co se ložnice týče, ta by měla být jednoznačně v chladnějších barvách, které vás před samotným spaním uklidní. Pokud máte i dětský pokoj, zde je důležité hlavně to, aby se zde příjemně cítily děti. To znamená, že výběr není jednoznačně ve vaší režii, ale musíte brát ohledy i na názor vašich potomků.

Tags :