Bydlení a zahrada
Kuchyňské linky je třeba správně rozvrhnout a uspořádat

Kuchyňské linky je třeba správně rozvrhnout a uspořádat

Stejně důležité jako materiál, povrchová úprava zda celkový styl a design kuchyňské linky je i její praktické a ergonomické rozvržení a uspořádání. Není totiž vůbec jedno, jak budou jednotlivé části kuchyňské linky za sebou následovat a ani to, kde například umístíte varnou desku, lednici či myčku nádobí. Aby kuchyňské linky mohli skutečně dobře sloužit svým majitelům, je třeba držet se určitých pravidel již při jejich plánování a při uspořádání postupovat velmi logicky. V kuchyni se vždy doporučuje dodržet rozmístění, při kterém lednička, dřez a varná plocha vytvářejí trojúhelník a přitom zachovávají i dostatečnou délku pracovní plochy, která by neměla klesnout pod 70 cm.

kuchyňské linky
Kuchyňské linky – jak by měli být uspořádany?

Kuchyňské linky – jak správně uspořádat jednotlivé zóny?

Logické uspořádání kuchyňské linky v domácnosti vychází z postupu a průběhu všech prací, které v kuchyni provádíme, ale vždy přesně v tom pořadí, v jakém za sebou následují. V zásadě tak platí, že pro praváky je nejlepší uspořádání kuchyňské linky zleva doprava, a to následujícím způsobem: začátek by měla tvořit lednička a potravinová skříňka, tedy uskladňovací prostory, kde odkládáme všechny zásoby jakmile se vrátíme z nákupů, protože právě v této zóně začíná příprava na vaření a vybíráme si zde jednotlivé suroviny, které budeme potřebovat.

Za ledničkou by měla následovat dostatečně prostorná přípravná zóna – pracovní plocha, kde potraviny připravíme (např. očistíme, nakrájíme) a hned za ní varné centrum tvořené pečící troubou a varnou deskou. Následuje volná pracovní plocha a mycí zóna – dřez (případně i myčka nádobí) a nakonec odpadní zóna, kterou můžeme umístit právě do skříňky pod dřezem. Takto uspořádané kuchyňské linky vám ušetří množství zbytečných kroků při přípravě jídla, které byste při nesprávném uspořádání museli denně absolvovat.

kuchyňské linky
Nápady pro kuchyňské linky – využite každý prostor

Na co ještě nezapomenout?

Kuchyňské linky a jejich uspořádání je, samozřejmě, nutné přizpůsobit i rozmístění rozvodů a instalací v kuchyni. Důležité je také dodržet minimální potřebný rozměr jednotlivých pracovních ploch v kuchyni, např. varná deska by měla mít po obou stranách volnou plochu minimálně 40 cm a mezi dřezem a varnou plochou je optimální dodržet až 80 cm.