Zdraví
Crohnova nemoc – co byste o ní měli vědět

Crohnova nemoc – co byste o ní měli vědět

crohnova nemoc
Crohnova nemoc – průřez střeva

Crohnova nemoc je jedním z chronických zánětových střevních onemocnění. Toto onemocnění se projevuje zánětem výstelky střev. Crohnova nemoc může postihnout jakoukoliv část trávicího traktu od úst až po konečník. Nejčastěji je však touto nemocí postihnuta oblast tenkého střeva, oblast přechodu tenkého a tlustého střeva nebo samotného tlusté střevo. Crohnova nemoc je celoživotní onemocnění, které je charakteristické střídáním období lepších stavů a recidivami (zhoršení stavu). První příznaky se většinou objeví mezí 15 – 30 lety života.

Crohnova nemoc a příznaky, které ji provázejí

Mezi příznaky Crohnovy nemoci patří časté průjmy, bolesti břicha, hubnutí, ztráta chuti do jídla, horečka a někdy i krvácení z konečníku. Onemocnění může mít genetický původ v rodině. Důležitou roli může hrát i překonání některých infekcí v minulosti, kouření nebo stres.

Crohnova nemoc se projevuje třemi způsoby:

Zánětem střeva – postižený úsek je červený, oteklý a nachází se v něm hlen. Živiny se ztrácejí (hrozí podvýživa), protože tenké střevo si neplní funkci vstřebávání.

Zúžení střeva – postupným hojením zaníceného střeva může časem vzniknout zúženina. Ojediněle může dojít i k závažnému stavu neprůchodnosti střev.

Vznik fistulí je rovněž jedním z nepříjemných důsledků hojení střeva.

Pacienti trpící Crohnovou nemocí jsou náchylnější i na jiná onemocnění např. onemocnění kloubů, křížové oblasti páteře nebo zápal oka.

Příčiny vzniku a léčba nemoci

crohnova nemoc
Pacientka s Crohnovou nemocí po operaci

Co je vyvolávací příčinou Crohnovy choroby, lékaři stále nevědí. Známé je však to, že onemocnění souvisí s poruchou imunity. Léčba tohoto onemocnění spočívá hlavně v potlačení zánětlivých procesů, zmírnění příznaků (průjem, bolesti) a udržení co nejdelšího období v remisi (zlepšení stavu). K tomu je nutné užívání speciálních protizánětlivých léků, kortikosteroidů, některých antibiotik a imunosupresivních přípravků. Co se stravování týče, žádná speciální dieta neexistuje. Vhodné je užívání probiotik, pravidelné stravování, lehce stravitelná a nezatěžující strava.

Mnoho lidí s Crohnovým onemocněním dobře reaguje na léčbu a nikdy nemusí podstoupit operaci. Jsou však i případy, kdy je chirurgický zákrok, při kterém je odstraněna nemocná část střeva, nevyhnutný. Operace při Crohnově nemoci však nutně neznamená celkové vyléčení, jako např. v případě ulcerózní kolitidě, ale především řešení akutního problému. Všeobecným cílem operace je chránit střevo a vrátit pacientovi co nejlepší možnou kvalitu života.

Pokud chcete o této nemoci vědět víc, doporučujeme vám navštívit i stránku MODRÝ KONÍK.