Zábava
California Jam 1974 proslavily hudební skupiny a 200 tis. fanoušků

California Jam 1974 proslavily hudební skupiny a 200 tis. fanoušků

hudební skupiny
Hudební skupiny na old school festivalu California Jam 1974

Ode dne, 6. dubna 1974, kdy se v Ontariu konal jednodenní festival California Jam, uběhlo již 40 let. Na tuto akci, díky skvělému obsazení hudebních skupin a skvělé atmosféře, zavítalo kolem 200 tisíc návštěvníků.

Na tomto festivalu vystupovaly hudební skupiny, ze kterých jsou dnes nejznámější určitě Deep Purple a Black Sabbath. Mezi další interprety, kteří se akce rovněž zúčastnili, byli Rare Earth, Earth Wind and Fire, the Eagles s Jacsonem Brownem, Seals and Crofts, Black Oak, Arkansas a Emerson, Lake a Palmer. Pokud jste pozorně počítali, tak jste se dostali na číslo osm a přesně to je počet všech skupin, které se akce zúčastnili. Záběry z tohoto festivalu se v televizích promítaly ještě další čtyři dny po skončení akce a některé z nich můžete na internetu najít i dnes.

Problémy s parkováním

Protože se neočekávalo, že festival Cal Jam, jak se občas přezdívá, přiláká tolik nadšenců. Kapacita parkovacích míst byla tak stanovena na 42 tisíc. Jak se později ukázalo, bylo to velmi málo a parkování se pro mnohé návštěvníky stalo noční můrou. V reálu to tedy vypadalo tak, že po naplnění kapacity parkovišť lidé své automobily nechávali všude, kde se dalo, jako například v okolních vinicích, stavebních pozemcích a podobně. Mnohé návštěvníky dokonce neodradila ani vzdálenost jejich zaparkovaného automobilu od místa konání akce, která byla i 5 kilometrů.

Skvělé hudební skupiny a uvolněna atmosféra

hudební skupiny
Hudební skupiny mohou hrát i na vaší svatbě

Pro účinkující hudební skupiny byla připravena dvě pódia a to hlavně kvůli tomu, aby se mezi jednotlivými koncerty neztrácel drahocenný čas. Celá akce byla perfektně připravená a i navzdory časovým skluzům, které jsou však pro takové velké akce typické, festival začal s 15 minutovým předstihem, což už se dnes tak moc často nevidí. V den festivalu panovalo slunné a teplé počasí a proto mnoho návštěvníků, a tedy hlavně návštěvnic, zvolilo plavky jako nejvhodnější oblečení. Proto to na festivalu vypadalo jako na obrovské pláži. Pil se alkohol, kouřila se marihuana, bralo se LSD a všude panovala přátelská atmosféra a dobrá nálada.

Hudební skupiny měly své ubytování v hotelu, na kterém visel pro odstrašení fanoušků transparent s nápisem „Welcome Western States Police Officers Association“. Z hotelu na festival členy skupin přepravoval vrtulník a na pódiu to všichni pořádně rozbalili.

Ne nadarmo se říká, že 70-tá léta byla z tohoto hlediska vůbec nejlepší a měla své kouzlo, a každý kdo v tomto období žil, by určitě neváhal a alespoň na chvíli by se vrátil zpět.